AVIYAL (sayur campur india)
250 gm kacang buncis
300 gm ubi kentang,direbus dan buang kulit dan potong.
100 gm carrot,saya tak masuk pasal tak ada.
1 tin cendawan ,dibelah 2
1 tin cendawan ,dibelah 2
100 gm tomato dicencang
4 cawan santan cair
Garam gula dan perasa
Bahan kisar
1 cawan kelapa parut
2-3 tangkai chili hijau
2 cm halia
1 s/t jintan putih
30-50 gm gajus
Semua bahan ini dikisar hingga lumat
Bahan tumis
3-4 s/m minyak
1 s/t jintan putih
1 s/t biji sawi
1 biji bawang besar,di hiris halus
2 tangkai daun kari
1 s/m pes halia
1 s/m pes bawang putih
1 s/t garam masala
1.
Panaskan
minyak dan masuk biji sawi dan jintan putih lepas tu masuk bawang dan tumis
hingga bawang menjadi light brown. Masuk pes halia dan bawang putih daun kari
tumis hingga hilang bau nya.
2.
Masuk
serbuk garam masala dan kacau rata masuk sayur dan kacau sebati dan tuangkan
santan dan biarkan sampai mendidih. Bila sayur sudah masak masuk bahan kisar
dan kacau rata. Masuk garam sedikit gula ( jangan banyak) dan serbuk perasa jika guna.Masak 5 mint lagi
dan tutup api.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.