Tuesday, January 19, 2016

KERABU TERUNG UDANG BERMAYONNAISE




KERABU TERUNG UDANG BERMAYONNAISE

400 gm terung panjang,masak air bersama sedikit garam bila air mendidih. Buang kulit terung dan potong terus masak kedalam air panas. Bila ½ masak tapis dan sejukkan

200 gm udang,direbus dengan kulit nya dan buang kulit dan belah 2,sejukkan

100 gm carrot,buang kulit dan potong halus

100 gm buah tomato,potong halus

1 biji bawang besar,potong halus

2-3 tangkai chilie hijau,potong halus,jika suka pedas boleh tambah dengan sedikit chilie padi.

¼ cawan kacang tahan

¼ cawan kacang tahan tumbuk

Untuk sos nya:

½ cawan mayonnaise

¼ cawan sos chilie

1 s/m sugar

1 s/m jus limau nipis

Garam secukup rasa,jika perlu

Campurkan semua bahan sos, Dalam mangkuk besar campurkan semua

 bahan lain dan campur dengan sos nya campur sebati. Hidang terus bersama nasi.

Nota: dalam gambar ini bukan udang betul ya ini udang vegetarian.




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.