Monday, January 18, 2016

AYAM VARUVAL LADA HITAM



AYAM VARUVAL LADA HITAM

1 kg ayam,dipotong kecil dan peram dengan 1 s/t serbuk chilie,secubit serbuk kunyit,1/2 s/m serbuk lada hitam,1 s/t jus limau nipis dan sedikit garam.


250 gm bawang besar,dihiris halus


200 gm tomato,dicencang


½ s/m pes halia


½ s/m pes bawang putih


3 tangkai chilie hijau di,hiris


1 s/t serbuk chilie*


11/2 s/m serbuk ketumbar*


1 s/t serbuk garam masala*


½ s/t serbuk kunyit*


1 s/m lada hitam,yang di tumbuk kasar


1-2 s/t jus limau nipis


Garam secukup rasa


3 tangkai daun kari


½ cube ayam,jika suka saya tak masuk.


2-3 s/m minyak

1.    Panaskan minyak dan masuk daun kari kacau,masuk bawang besar dan tumis hingga menjadi light brown. Masuk chili hijau dan pes halia dan bawang putih kacau rata. Tumis hingga hilang bau bawang putih.


2.    Masuk bahan * kacau rata. Masuk tomato dan kacau rata. Masak selama 1 mint. Masuk ayam dan kacau sebati tutup periuk kacau sekali-sekala.


3.    Biarkan masak hingga keluar air dari ayam dan biarkan sampai masak. Masuk garam,jus limau dan lada hitam tumbuk. Kacau sebati dan bila kering sedikit boleh tutup aip. Hidangkan dengan nasi panas.






No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.