AYAM
VARUVAL LADA HITAM
1 kg
ayam,dipotong kecil dan peram dengan 1 s/t serbuk chilie,secubit serbuk
kunyit,1/2 s/m serbuk lada hitam,1 s/t jus limau nipis dan sedikit garam.
250 gm
bawang besar,dihiris halus
200 gm
tomato,dicencang
½ s/m pes
halia
½ s/m pes
bawang putih
3 tangkai
chilie hijau di,hiris
1 s/t serbuk
chilie*
11/2 s/m
serbuk ketumbar*
1 s/t serbuk
garam masala*
½ s/t serbuk
kunyit*
1 s/m lada
hitam,yang di tumbuk kasar
1-2 s/t jus
limau nipis
Garam secukup
rasa
3 tangkai
daun kari
½ cube
ayam,jika suka saya tak masuk.
2-3 s/m
minyak
1.
Panaskan
minyak dan masuk daun kari kacau,masuk bawang besar dan tumis hingga menjadi
light brown. Masuk chili hijau dan pes halia dan bawang putih kacau rata. Tumis
hingga hilang bau bawang putih.
2.
Masuk
bahan * kacau rata. Masuk tomato dan kacau rata. Masak selama 1 mint. Masuk
ayam dan kacau sebati tutup periuk kacau sekali-sekala.
3.
Biarkan
masak hingga keluar air dari ayam dan biarkan sampai masak. Masuk garam,jus
limau dan lada hitam tumbuk. Kacau sebati dan bila kering sedikit boleh tutup
aip. Hidangkan dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.