AYAM
KICAP MY MUMS
1 kg
ayam,dipotong
200 gm
bawang besar,dihiris*
40 gm
halia,dihiris halus*
40 gm bawang
putih,dihiris halus*
6
tangkai,chilie kering dipotong*
4 tangkai
daun kari*
2 batang
kayu manis
2 kuntum
bunga lawang
2 s/m serbuk
chilie
1 s/t serbuk
garam masala
½ cawan
kicap pekat manis
Garam jika
perlu
¼ cawan
minyak
1.
Panaskan
minyak dan masuk kayu manis dan bunga lawang kacau dan masuk bahan *kacau rata
dan tumis hingga bawang menjadi layu.
2.
Masukkan
serbuk chilie dan serbuk garam masala kacau rata dan masukkan ayam dan kacau
rata dan goreng selama 5 minit. Masuk kicap gaul rata dan tutup kuali dengan
tudung kecilkan api masak hingga ayam keluarkan air dan ayam empuk. Rasa dulu
baru masuk garam.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.