KUIH
NEKBAT
125 gm
tepung beras,disangai sampai kering dengan api yang kecil,biarkan sejuk dan
ayak.
3 biji telur
grade A
Sedikit
pewarna kuning,saya tak campur
1.
Pukul
telur hingga betul2 kembang dan berbuih dengan hand beater. Campur warna.
2.
Masukkan
tepung sedikit demi sedikit gaul rata dengan whisk hingga sebati.
3.
Panaskan
oven 200c . sapu acuan kuih cara dengan sedikit minyak dan panaskan di atas
dapur. Bila dah panas tutup api dan tuangkan adunan kedalam lubang terus masuk
oven dan bakar hingga dia naik dan kering. Buat macam ini sampai habis adunan.
4.
Keluarkan
dan sejuk. Resipi ini dapat 26 biji.
SIRA
2 cawan air
1 cawan gula
3 helai daun
pandan
6-7 kuntum
bunga cengkih
Masak semua
bahan hingga gula larut dan mendidih. Tutup api dan masuk nekbat dan biarkan ia
meresap air sira. Boleh di hidang bila
sejuk. Boleh juga ganti rose essence dengan daun pandan dan bunga cengkih.
nyumsss..
ReplyDelete