Tuesday, August 16, 2016

ROSE HALWA



ROSE HALWA

150 gm tepung tang mien

250 gm gula

Secubit garam

800 ml air

70 gm gajus,cencang

1 sudu teh esen rose

Warna merah

80 gm ghee

Kacang pistachio dan kacang badam cencang untuk hiasan.

Loyang  size 20cmx15cm

1.    Masuk tepung dan garam ke dalam mangkuk dan tuang air sedekit demi sedikit dan kacau hingga tepung tak berketul tapis kedalam kuali nonstick.

2.    Masak atas api kecil dan kacau selalu hingga pekat masuk gula dan kacau lagi hingga pekat masuk warna merah sedikit dan kacau lagi.

3.    Masuk ghee sedikit demi sedikit dan kacau hingga semua menjadi sebati masuk esen rose dan gajus kacau hingga adunan tak melekat di kauli. Tuang kedalam Loyang dan rata tabur dengan kacang pistachio dan biarkan hingga betul2 sejuk baru dipotong





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.