KARACHI
HALWA
100 gm
tepung jagung
¼ s/t serbuk
tartar
400 gm gula
½ s/t serbuk
buah pelaga
4 s/m makan
ghee
60 gm
gajus,cencang
Gajus untuk
hiasan
Warna hijau
secukup nya
1.
Campurkan tepung jagung dengan 11/2 cawan air dan
serbuk tartar kacau sebati.
2.
Masak
gula dengan ¼ cawan air hingga gula larut dan sedikit pekat.
3.
Kecilkan
api dan tuang batter kedalam gula sambil kacau jangan berhenti. Kacau hingga
sedikit pekat masukkan warna dan gajus cencang dan terus kacau.
4.
Masuk
ghee 1 sudu dan kacau sebati masuk lagi ghee dan kacau hingga sebati sampai
habis ghee.
5.
Terus
kacau masuk serbuk buah pelage dan kacau lagi hingga aduanan tak lekat tepi
kuali. Tuangkan kedalam Loyang dan tabor dengan gajus. Biarkan betul2 sejuk
baru di potong.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.