BIRYANI UDANG PEDAS
1 kg udang
saiz besar di buang kulit dan kepala nya dan di gaul dengan sedikit garam dan
serbuk kunyit. Ketepikan selama 30 mint. Kulit dan kepala nya direbus menjadi
stock.
350 gm beras
basmathi panjang,direndam selama 30 mint.
3 cawan air rebusan udang.
½ cawan
yoghurt
150 gm
tomato,dicincang
250 gm
bawang besar,dihiris halus
6 tangkai
chilie hijau,dibelah 2 (kurangkan jika tak suka pedas)
2 s/m pes halia bawang putih
½ s/t serbuk kunyit
2 s/m serbuk chilie
½ s/m jus lemon
2 ketul chicken cube,jika suka
Garam secukup rasa
Segenggam daun pudina dan daun ketumbar
2 daun bay*
4 biji buah pelaga*
4 kuntum bunga cengkih*
3 s/m ghee
1 s/m minyak
Bahan rempah biryani:
1 kuntum bunga lawang
3 s/t biji ketumbar
1 s/t lada hitam
1 s/t jintan manis
1 s/t jintan putih
4 tangkai bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 helai daun bay
1. Sangai
bahan rempah biryani sampai naik wangi dengan api yang kecil. Sejukan dan kisar
menjadi serbuk. Ketepikan.
2. Panaskan
minyak dan ghee dalam periuk rice cooker ( periuk diletak di atas api) bila
sudah panas masukkan bawang dan tumis higga menjadi sedikit perang. Masukkan chilie dan pes bawang putih halia
tumis hingga hilang bau bawang putih.
3. Masukkan
tomato dan kacau rata dan masuk serbuk kunyit,chillie dan serbuk kisar tadi
kacau rata dan masak hingga tomato menjadi lebik dan naik minyak
4. Masukkan
cube ayam jika guna kacau rata dan tuangkan yoghurt dan jus lemon dan kacau
rata. Masuk daun pudina dan ketumbar dan masukkan udang kacau rata dan masak
hingga udang masak dan menjadi putih. Keluarkan udang.
5. Tuangkan
air rebusan udang dan kacau rata rasa dulu baru masak garam. Masukkan beras dan
kacau rata dan angkat periuk dan letak dalam rice cooker dan masak seperti
biasa. Letakkan udang diatas nasi dan Sajikan dengan raita.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.