NASI KELAPA
1 cawan beras basmathi panjang,direndam ½ jam,tuskan
2 cawan santan pekat
50 gm bawang kecil,ditumbuk
20 gm halia,ditumbuk
½ s/t halba
1 tangkai daun kari
1 s/t garam
1 s/m gula
Campurkan semua bahan di atas dan masak dengan rice
cooker hingga masak. Ketepikan
¼ cawan kacang tahan,digoreng,ketepikan
¾ cawan kelapa parut putih
2 tangkai chilie kering,dipotong
1 s/t biji sawi
1 s/t ulutham paruppu
1 s/t kadalai paruppu
1 tangkai daun kari
¼ s/t serbuk asafoetida
2 s/m minyak atau pun ghee
1.
Panaskan minyak dan tumis biji sawi,ulutham paruppu,kadalai
paruppu,chilie dan daun kari hingga naik wangi.
2.
Masukkan serbuk asafoetida dan kacau rata masukkan kelapa
dan goreng hingga naik wangi.
3.
Masukkan nasi dan kacang dan kacau hingga sebati. Tutup
api dan hidangkan dengan sambal ikan bilis atau pun apa sambal. Saya suka makan
dengan ubi kentang masak masala dan papadam.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.