DALCA
KACANG HIJAU
½ cawan
kacang hijau,direndam semalam atau pun sampai kembang.
10 gm
halia,ditumbuk kasar
5 ulas
bawang putih,dihiris
1 s/t jintan
putih
2 cawan air
Campurkan
semua bahan2 diatas dan pressure cook masak sampai 2 whistle. Tutup api dan
biarkan sampai sejuk. ( boleh juga rebus dalam periuk biasa sampai kacang
betul2 empuk)
½ kg ayam,
buang kulit dan potong kecil2.
200 gm ubi kentang, dipotong
150 gm
carrot,dipotong
100 gm
kacang panjang,dipotong
100 gm
tomato,dicincang
1 s/m serbuk
kurma*
1 s/t serbuk
chilie*
1 s/t serbuk
jintan putih*
½ s/t serbuk
kunyit*
¼ cawan minyak
2 s/m ghee
1 s/t jintan
putih
1 batang
kayu manis
2 tangkai
bunga lawang
150 gm
bawang besar, dihiris halus
3 tangkai
daun kari
Sedikit jus
asam java
Garam
secukup rasa
1.
Lecek
kacang hijau dan campur dengan 1 cawan santan dan 4 cawan air, ketepikan
2.
Campurkan
semua bahan bertanda* ketepikan
3.
Panaskan
minyak dan ghee bila sudah panas masuk jintan putih,kayu manis dan bunga lawing
kacau rata.
4.
Masukkan
bawang dan tumis hingga bawang menjadi sedikit perang. Masukkan tomato dan
kacau rata masak hingga naik minyak . masaukkan bahan serbuk dan kacau rata.
5.
Masukkan
ayam dan sedikit garam kacau rata. Masuk sayur dan kacau rata tuangkan kacang
hijau dengan air nya sekali. Kacau rata dan biarkan sampai mendidih masuk air
asam.
6.
Kecilkan
api dan biarkan mereneh hingga ayam dan ubi empuk. Rasa garam jika tak cukup
tambah lagi. Hidangkan dengan nasi atau pun chapati.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.