IKAN
GORENG MASALA
500 gm ikan
tenggri ,dipotong cube.
2 s/t serbuk
chilie*
1 s/t serbuk
kari ikan*
½ s/t serbuk
kunyit*
1 s/m pes
bawang putih*
1 s/m pes
halia*
1 s/t jintan
manis,ditumbuk*
1 cube
ikan,jika suka*
Garam
secukup rasa*
3 s/m tepung
kacang kuda
2 s/m tepung
beras
5 tangkai
chilie kering,dipotong
4 tangkai
daun kari
1.
Gaul
ikan dengan bahan bertanda* dan perap selama 2 jam.
2.
Gaul
ikan dengan tepung kacang kuda dan tepung beras hingga sebati.
3.
Panaskan
minyak dan goreng ikan sampai menjadi warna perang. Tapi jangan sampai garing
nanti ikan keras.
4.
Goreng
chilie kering dan daun kari dan gaul dengan ikan goreng tadi.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.