DAGING
KAMBING MASAK KICAP
1 kg daging
kambing,saya pressure cook dengan 2 cawan air sampai 6 whistle. Sejukkan dan
masuk kedalam peti ais dan simpan semalam. Saya buang lemak yang beku tu.
Potong daging dan simpan air rebus nya.
150 gm
bawang Holland,dipotong besar.
2 biji
tomato,dibelah 4
250 gm ubi
kentang,dipotong dan goreng hingga masak dan ketepikan
2 batang
serai,diketuk
2 tangkai
daun kari
¼ cawan
kicap manis,chap kipas
¼ cawan sos
tiram,Maggie
2 batang
kayu manis
2 tangkai
bunga lawang
6-7 s/m
minyak
Bahan
kisar:
10 tangkai
chili kering,direndam
10 ulas
bawang merah
5 ulas
bawang putih
2 cm halia
Sangai
dan kisar:
1 s/t jintan
manis
1 s/t jintan
putih
1 s/t biji
ketumbar
5 biji buah
pelaga
5 kutum bunga
cengkih
1.
Panaskan
minyak dan masukkan kayu mani,bunga lawang,bawang,serai dan daun kari goreng
hingga naik wangi.
2.
Masukkan
pes kisar dan serbuk rempah kacau rata dan tumis hingga hilang bau dan naik minyak.
3.
Masukkan
daging dengan air nya sekali, buah tomato kacau rata dan masuk kicap dan sos
tiram kacau dan tutup kuali dan biar ia masak. Biar dah pekat sedikit masuk ubi
dan kacau rata masak seketika. Rasa dulu jika tak cuku garam baru masuk garam.
Hidangkan dengan nasi.
Nota: daging kambing yang saya guna ini daging beku Australia. Pasal daging ini keras sedikit pasal tu saya pressure cook sampai 6 whistle.
Nota: daging kambing yang saya guna ini daging beku Australia. Pasal daging ini keras sedikit pasal tu saya pressure cook sampai 6 whistle.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.