KARI
BAWANG
200 gm
bawang merah,dibelah 2
100 gm
bawang putih,dibelah 2
60 gm asam
java,diramas dengan sedikit air dan tapis.
31/2 cawan
air
½ cawan
santan pekat
60 gm serbuk
sambar
4-5 s/m
minyak
1 s/t halba
2-3 tangkai
daun kari
Garam
secukup rasa
1.
Panaskan
minyak dan masak halba,daun kari,bawang merah dan bawang putih kacau dan tumis
hingga naik wangi.
2.
Masukkan
serbuk sambar dan kacau rata tuang sedikit air dan tumis hingga naik minyak.
3.
Tuangkan
air,santan dan air asam java kacau rata dan biarkan mereneh dengan api yang
kecil hingga pekat sedikit. Masuk garam.Hidangkan dengan nasi.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.