Sunday, November 6, 2016

KARI AYAM DAUN ASAM




KARI AYAM DAUN ASAM



Daun asam ini bukan daun Rosella Nampak macam same jer tapi tak sama lain. Selalu nya daun asam ini orang india yang jual dekat pasar. Curry ini memang sedap sangat kalau tak cuba tak tahu.



11/2 kg ayam,dipotong dan di gaul dengan sedikit garam dan kunyit ketepikan 1 jam.

5 cawan santan,dari 1 biji kelapa

3 s/m gula

1 s/t serbuk garam masala

1 cube stock ayam,jika suka

Garam secukup rasa

(A)

200 gm daun asam,daun jer

300 gm terung bulat,dipotong cube

100 gm bawang besar,dipotong

5-6 tangkai chilie hijau,dipotong

3 cm halia,cencang

6 ulas bawang putih

2 cawan air

Masukkan semua bahan2 diatas dalam periuk dan rebus sampai  semua sayur masak. Sejukkan dan kisar dengan air nya sekali hingga menjadi puree. Ketepikan.

(B)

1/3 cawan minyak

2 biji bawang besar,dihiris halus

4 tangkai daun kari

2 batang kayu manis

4 biji buah pelaga

4 tangkai bunga cengkih

3 kuntum bunga lavang

1.    Panaskan minyak dan masuk bahan B dan tumis hingga naik wangi dan bawang menjadi sedikit perang.

2.    Masuk ayam dan serbuk garam masala dan kacau rata. Masak dalam 2 mint. Masukkan puree daun asam,santan,gula dan cube ayam jika pakai.

3.    Kacau rata dan bair kan mendidh. Kacau dan rasa dulu sebelum masak garam. Masak hingga ayam empuk dan naik minyak sedikit.

4.    Hidangkan dengan nasi.







5 comments:

Nooriah Abdullah said...

macam tak pernah tengoklah daun asam tu kat sini chef
kalau dpt tanam best ni takyah jauh2 gi cari bila nak masak

Naily's Kitchen said...

Apa rasa daun asam tu chef?

Thyaga Rajan said...

rasa dia masam

Thyaga Rajan said...

Hi,Nooriah you duduk dekat mana ini ??

haizie abd hamid said...

Harus cuba nie kari ayam daun asam.saya selalu masak kari daun asam jer..kat jb/png memang senang nak dptkan sayur asam nie