Tuesday, October 18, 2016

KUIH KETAYAP



 


KUIH KETAYAP

300 gm tepung

1 sudu kecil garam

1 biji telur

300 ml santan cair atau air (lebih kurang)

3-4 daun pandan, dipotong halus

1 s/m minyak jagung

Untuk inti:

200 gm gula perang, rebus dengan sedikit air dan tekanan. (Saya guna gula perang chap bintang)

2 daun pandan, disimpul

250 gm kelapa parut putih.

½ sudu besar tepung, campurkan dengan sedikit air

Secubit garam.

Cara membuat inti:

Campur semua bahan kecuali tepung ke dalam kuali dan masak kacau hingga sedikit kering. Masuk kan tepung yang di campur air tadi dan kacau hingga sebati masak sebentar.  Keluarkan daun pandan dan biarkan ia sejuk.

Untuk membuat adunan:

1. Dalam mangkuk campurkan tepung, telur, garam, dihiris halus daun pandan tambah sedikit air dan dijadikan adunan pekat.

2. Tuangkan ini dalam pengisar dan kisar hingga daun pandan lumat. Jika anda suka anda boleh menambah sedikit pewarna makanan hijau.

3. Masukkan baki air dan dijadikan adunan tidal terlalu pekat atau pun terlalu cair. Masukkan sedikit lagi air jika perlu.

4. Panaskan kuali leper non stick di atas api sederhana. Celupkan sekeping  kain kecil ke dalam minyak dan sapu di atas kuali.

5. Kacau adunan tuangkan sesudu adunan ke dalam kuali dan segera berputar pan supaya adunan meliputi asas dalam lapisan nipis. Biarkan adunan masak dan terbalik. Buat sampai habis batter

6. Letakkan sesudu inti di tengah-tengah pancake dan lipat dan gulung .Hidangkan dengan teh.




No comments: