(A)
1 sudu teh serbuk kunyit
4 sudu teh serbuk ketumbar
11/2 sudu teh serbuk chili
1 sudu teh pes halia,bawang putih
1 cube stock ayam,jika suka
Garam secukup rasa
(B)
7-8 sudu besar minyak
10 kuntum bunga cengkih
2-3 batang kayu kulit manis
(C)
4 biji bawang besar,potong halus
(D)
2 sudu besar pes halia,bawang putih
(E)
2 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu teh serbuk jintan manis
2 sudu teh serbuk garam masala
Daun ketumbar untuk di-tabur
1. Campurkan ayam dengan A gaul rata dan perap selama 2-3 jam
2. Panaskan minyak dan tumis B hingga wangi,masukkan C dan goreng hingga bawang menjadi perang. Masukkan pes halia,bawang putih tumis hingga hilang bau. Masukkan tomato dan kacau rata.
3. Masukkan ayam dan kacau rata. Masak hingga keluar air nya. Masukkan E dan kacau rata. Masak hingga naik minyak. Kacau dan masak hingga kering sedikit. Taburkan dengan daun ketumbar.
.
No comments:
Post a Comment