Saturday, November 3, 2012

AGAR-AGAR SANTAN


AGAR-AGAR SANTAN




1 cawan santan pekat

11/2 cawan susu pekat

1/2 sudu teh esen vanila

1/4 sudu teh garam

20gm agar-agar 

4 cawan air

3 helai daun pandan


Pewarna makanan, mengikut selera

1. Masak agar dengan 4 cawan air hingga agar-agar larut.

2. Masukkan susu pekat dan kacau hingga sebati,tapis.

3. Masukkan santan,esen dan garam, sambil kacau.

4. Keluarkan sedikit agar2 dan bahagian kepada 2 bahagian. dalam piring kecil warnakan. Bila sudah beku potong cube yang kechil.

5. Tuangkan agar-agar kedalam dulang 20cm. Bila agar2 beku sedikit kacau dan taburkan dengan agar2 warna tadi. Biarkan sejuk sebelum potong.
.

.









1 comment:

Amie said...

Hi Thayaga... first time masuk dapur Thayaga. Terima kasih jemput Amie datang ke sini. Banyak info menarik tentang masakan India saya jumpa di sini! Follower 65.