Saturday, April 27, 2013

RENDANG IKAN TONGKOL




RENDANG IKAN TONGKOL


600 gm ikan tongkol



4 cawan santan pekat

100 gm kersik

2 sudu makan rempah kari daging

2 keping asam gelugor

2 helai daun kunyit,mayang
halus

2 tangkai daun kari,jika suka

1/2 cawan minyak

Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar

12 tangkai  lada kering,buang biji

8 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

2cm halia

2cm lengkuas

3 batang serai


1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yang dikisar hingga naik minyak.

2. Masukkan santan,kersik,daun kari jika guna,asam gelugor,garam dan gula kacau rata.

3. Biarkan kuah kering sedikit baru masuk ikan dan kacau rata. Last masuk daun kunyit dan masak hingga naik minyak.
.








 

No comments: