60gm tepung ulutham paruppu
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh garam
1 sudu teh biji ajowan (oman)
15gm bijan
30gm ghee
560ml santan
Minyak untuk mengoreng
1.Tepung beras dan tepung ulutham paruppu digoreng tanpa minyak sampai naik panas. Sejukkan
2. Campurkan tepung,jintan,bijan,garam dan ghee dalam bekas.
3. Panaskan santan hingga mendidh. Tuangkan santan ke dalam tepung sedikit demi sedikit dan kacua hingga menjadi dough, uli adunan.
4. Ambil sedikit adunan dan masuk sedalam acuan muruku dan picit diatas kertas.
5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
.
.
2 comments:
Terima kasih kongsi resipi. Lama dah cari resipi muruku terbaik. Akhirnya jumpa jugak. Cuba resipi lain asyik fail saja. Yg ni guna santan panas2 dicampur dgn adunan. Mcm buat churros saja.
Can I replace the ghee with Planta?
What is tepung ulutham paruppa? I have tried many times but the results was very hard!I like some softer version , Can you help?
Thanks in advance.
Post a Comment