Thursday, May 16, 2013

AYAM VARUVAL



AYAM VARUVAL


500 gm ayam,potong kecil2

Bahan perap

2 sudu makan serbuk kari daging

2 sudu makan serbuk cili

1 sudu teh serbuk garam masala,jika ada

Garam secukup rasa.

(A)
1 sudu makan pes halia
1 sudu makan pes bawang putih

(B)

1 biji tomato,dicencang

1/4 air

Bahan tumis

1 biji bawang besar,mayang halus

1 batang kayu kulit manis

2  kuntum bunga lawang

1/2 sudu biji sawi

4-5 tangkai cili kering

2 tangkai daun kari

5-6 sudu minyak


Ayam di-perap dengan bahan perap selama 1 jam


1. Panaskan minyak dalam kuali (kalau kuali non-stick lagi bagus)
masukkan bahan tumis dan tumis hingga bawang jadi perang.

2. Masukkan A dengan sedikit air dan tumis hingga hilang bau bawang putih. Masukkan B dan kacau rata.

3. Masukkan ayam perap dan kacau rata. Dan tudung periuk masak dengan api yang kecil. Air akan keluar dari ayam ( jangan masuk air) Masak hingga ayam masak dan betul2 kering.Hidangkan dengan nasi.
.










No comments: