Saturday, May 18, 2013

KARI IKAN MASIN



KARI IKAN MASIN

Ini ada lah masakkan kari ikan masin tradisonal orang india. dalam kari ini ada di-campur dengan Kacang mochai. Kacang ini selalu nyadi-gun akan oleh orang india dalam masakkan. Saya tak tahu nama nya dalam bahasa melayu. Boleh di beli di kedai runcit orang india. Selamat mencuba

80 gm kacang mochai,di-sangai dan di-rendam semalam dan direbus hingga masak tuskan dan simpan air rebusan-nya. Jangan buang kulit nya.

400 gm ikan masin merah
atau ikan talang bahagian kepala
potong dan rendam dalam air sejam bersih  dan tuskan

2 biji ubi kentang,potong 4

2 biji terung bulat,potong 4

1 biji tomato,potong 4

50-60 gm asam java di-ramas dengan sedikit air dan tapis. Campur
dengan santan dan air rebusan kacang menjadi
5 cawan

60 gm serbuk kari ikan,di bancuh dengan
sedikit air menjadi pes

Garam secukup rasa

Bahan tumis

1 biji bawang besar,dimayang

6 ulas bawang putih,dibelah 2

1 sudu teh halba

2 tangkai daun kari

4-5 sudu makan minyak

1. Panaskan minyak tumis bahan2 tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi perang.

2. Masukkan pes kari dengan sedikit air dan tumis hingga naik minyak. Masukkan ikan masin,kacang mochai dan sayur kacau rata.

3. Tuangkan air asam campur santan tadi dan kacau rata. Masak hingga ubi empuk. Hidangkan dengan nasi.
.






 


 

No comments: