KARI AYAM
1 kg ayam,potong kecil2
3 biji ubi kentang,dibelah 4
2 biji tomato,dibelah 4
60 gm serbuk kari daging,dicampur dengan air untuk menjadikan pes.
20 gm serbuk chili
1 litre santan atau air
11/2 s/m pes halia
11/2 s/m pes bawang putih
Garam secukup rasa
Bahan tumis:
1 biji bawang besar,hiris halus
4 kuntum bunga lawing
2 batang kayu kulit manis
2 tangkai daun kari
4-5 s/m minyak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang menjadi perang. Masukkan pes bawang putih dan halia tumis hingga hilang bau halia.
2. Masukkan pes kari dan sebuk chili dengan sedikit air kacau rata. Dan tumis hingga naik minyak. Masukkan ayam,ubi,tomato dan garam .Kacau rata. Tuangkan santan atau air kacau rata dan biarkan ia mereneh hingga ayam dan ubi masak dan naik minyak.
No comments:
Post a Comment