Tuesday, March 6, 2012

GULAI AYAM

GULAI AYAM MOK WAN

1 ekor ayam,potong kecil2
4 biji ubi kentang potong 4
1-2 asam keping,atau secukup rasa
2 batang serai,ketuk
1 sudu besar serbuk kari daging
Minyak untuk mentumis
1. litre santan
Garam,gula dan serbuk perasa secukup nya

Bahan kisar
10 tangkai lada kerng,buang biji nya dan rendam
5 batang serai
3cm lengkuas
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2cm halia

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar,serbuk kari dan serai. Tumis sampai naik minyak.
2. Masukkan ayam,ubi,garam,gula,serbuk perasa dan asam kacau rata dan tuangkan santan. Biar mereneh dengan pelahan hingga ayam dan ubi embuk. Hidangkan dengan nasi atau roti.




No comments: