KARI
TELUR MASIN
Kari ini
sedap dengan rasa masam2 lemak pedas dengan rasa masin telur.
5 biji telur
masin di-rebus dan di-potong keluarkan isi nya.
150 gm
bawang merah,dihiris
60 gm bawang
putih,dihiris
60 gm serbuk
kari ikan,di campur dengan sedikit air menjadi pes.
30 gm asam
java, diramas dengan sedikit air
4 cawan
santan cair
1 s/t halba
2 tangkai
daun kari
2-3 s/m
minyak
Garam dan
perasa secukup nya
1.
Panaskan
minyak dan tumis halba,bawang merah,bawang putih dan daun kari.
2.
Hingga
bawang menjadi perang. Masukkan pes rempah dan tumis hingga naik minyak.
3.
Tuangkan
santan cair dan air asam java kacau rata dan biarkan hingga mendidh dan mereneh
hingga sedikit pekat.
4.
Masuk
garam dan perasa jika suka. Last sekali masuk telur.
No comments:
Post a Comment