DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Tuesday, June 20, 2017

KARACHI HALWAKARACHI HALWA

100 gm tepung jagung

¼ s/t serbuk tartar

400 gm gula

½ s/t serbuk buah pelaga

4 s/m makan ghee

60 gm gajus,cencang

Gajus untuk hiasan

Warna hijau secukup nya

1.    Campurkan  tepung jagung dengan 11/2 cawan air dan serbuk tartar kacau sebati.

2.    Masak gula dengan ¼ cawan air hingga gula larut dan sedikit pekat.

3.    Kecilkan api dan tuang batter kedalam gula sambil kacau jangan berhenti. Kacau hingga sedikit pekat masukkan warna dan gajus cencang dan terus kacau.

4.    Masuk ghee 1 sudu dan kacau sebati masuk lagi ghee dan kacau hingga sebati sampai habis ghee.

5.    Terus kacau masuk serbuk buah pelage dan kacau lagi hingga aduanan tak lekat tepi kuali. Tuangkan kedalam Loyang dan tabor dengan gajus. Biarkan betul2 sejuk baru di potong.


No comments: