DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Saturday, June 15, 2013

KARI SAYUR ASAM


KARI SAYUR ASAM
Masakkan tradisional orang india. Nampak tak sedap tapi memang sedap sekali masakkan ini bila dihidangkan dengan nasi dan ikan rebus goreng. Cuba jangan tak cuba.

300 gm sayur asam
Di-timbang selepas di-petik dari batang nya.Rebus sayur dengan sedikit air. Bila air mendidih. Tutup api dan buang air nya ketepikan.

(A)

300 gm terung bulat,potong cube kecil

3 cm halia,dicencang

6 ulas bawang putih,belah 2

1 biji bawang besar,dihiris

3-4 tangkai cili hijau atau kalau nak pedas masuk cili padi,secukup rasa

               ******

2 - 11/2 cawan air

1 cawan santan pekat

30-50 gm ikan bilis,patah 2

Garam secukup rasa

Bahan tumis

1 biji bawang besar,hiris halus

3 tangkai cili kering,potong 3

1 sudu teh biji sawi

1 sudu teh ulutham parupu,jika ada

Minyak secukup nya


1. Rebus A dengan sayur asam yang telah direbus tadi hingga terung masak. Tutup aip dan biar sejuk.

2. Blend bahan rebus tadi sampai hancur ( jangan lumat sangat) ketepikan

3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang menjadi perang. Masuk ikan bili dan kacau rata. Tuangkan bahan blend tadi dan kacau rata.

4. Masukkan santan dan kacau rata. Masak dengan api yang kecil hingga pekat tapi jangan pekat sangat. Hidangkan dengan nasi sedap berlaukan sambal ikan bilis atau sambal ikan.














1 comment:

Anonymous said...

I've been look for this recipes for quite sometimes... my fav.. btw.. where to biy daun asam?