DALCA TELUR
1 cawan toor dhall* ,direndam semalam atau lebih kurang 4 jam di rebus pakai pressure cooker sampai empuk dengan 21/2 cawan air,2cm halia tumbuk,6 ulas bawang putih dan 1 s/m jintan manis.
10 biji telur di-rebus dan buang kulit,boleh juga kalau nak goreng. Saya malas tak goreng.
5-6 tangkai kacang panjang
4 biji ubi kentang,saya pakai yang kecil
2 batang carrot
1-2 biji terung bulat, saya tak pakai pasal tak ada
3-4 chili hijau
8 cawan santan cair atau pun air (cawan 250ml)
1 cawan santan pekat
1 s/m air asam java
Garam secukup rasa & serbuk perasa jika suka
Bahan tumis:
(A)
1 biji bawang besar ( memang besar pun) di hiris halus
2 tangkai daun kari
3 kuntum bunga cengkih & buah pelage
2 batang kayu manis
(B)
11/2 s/m serbuk kari daging
1 s/t serbuk chili
1/2 s/t serbuk kunyit
1 s/t serbuk garam masal,jika ada
1/3 cawan minyak,boleh kurangkan
1. Campurkan air dengan kacang dal tadi dan masak hingga mendidh. Masukkan sayur2 ( saya masuk kacang panjang lepas ubi masak pasal nak cantik dalam gambar hehe ) masak hingga sayur masak.
2. Tuangkan santan pekatdan masukkan garam dan air asam java. Biarkan mendidh. Dalam kuali lain panaskan minyak dan tumis bahan A hingga bawang menjadi perang. Tutup api dan masuk bahan B kacau dan tuang ke dalam kuah dal. Masukkan telur dan masak hingga sebati.
* Ini nak bagi tahu banyak orang melayu tak tahu yang dhall ada 4 macam 1 dipanggil
kadalai paruppu ini di guna untuk membuat vadai dan kuih2 orang india. Paruppu ini
orangtak masak kari pasal dia lepas di rebus pun keras. 2 Paruppu Australia yang ini boleh
masak kari. 3 toor paruppu ini pun boleh di masak kari ( saya guna yang ini). 4 mysore
dhall warna orange ini pun boleh di masak kari dhall.
You pakai jer lah dhall yang you orang pakai selalu.
3 comments:
Thank You Chef info pasal dhall. Kjee selalu beli yang Australian Dhall. Masuk pressure cooker sekejap sahaja. Tak pernah try buat dhall letak telor. Must try this.
Thank you kjee. just nak bagi tahu jer. You try this very nice ( my boss yang cakap ) ha ha
Looks very yummy..must try
Post a Comment