DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Saturday, August 5, 2017

CHAI BOEYCHAI BOEY

Untuk resipi ini anda boleh menggunakan lauk lebihan semalam seperti ayam goreng,daging bakar,kfc atau pun ayam masak kicap ambil daging sahaja, saya guna lebihan roast chicken.

500 gm roast chicken lebihan semalam.

400 gm sayur sawi pahit ( saya tak tahu nama sayur dalam bahasa melayu (lihat gambar) dipotong.

150 gm carrot, dihiris nipis

2 tomato besar, dipotong 4

50 gm bawang putih,dibelah 2

150 gm bawang besar, dihiris

10 chilie kering, dipotong

2 chilie merah, dihiris, jika anda suka

6 keping asam gelugor

2 kiub ayam

1 s/m kicap pekat manis

2-3 s/m minyak

2 liter air (8 cawan)

1. Panaskan minyak masuk bawang, bawang putih, chili merah dan goreng kering hingga naik wangi.

2. Masukkan air, kicap pekat, asam gelugor, kiub ayam dan garam secukup rasa.

3. Masukkan daging,sawi, carrot dan tomato kacau dan biarkan masak sehingga sayur-sayuran masak. Hidangkan dengan nasi panas.


No comments: