MASAKKAN SAYUR-SAYURAN ~VEGETABLES




SOTHI PETOLA
SOTHI PETOLA

600gm petola,buang kulit dan potong
300gm udang
2 biji tomato,dipotong 4
2 tangkai cilli hijau atau merah
500ml santan cair
250ml santan pekat
Garam secukup rasa

Bahan2 kisar atau tumbuk

1 biji bawang besar
15gm bawang putih
15gm  kunyit hidup
15gm halia
1 sudu besar jintan manis

Bahan2 tumis(A)
1 biji bawang besar,mayang
2 tangkai daun kari
1 sudu teh halba
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh jintan manis
3 sudubesar minyak

1.Panaskan minyak dan  tumis A hingga wangi masukkan bahan tumbuk dan kacau rata
tumis hingga naik minyak. Masukkan petola dan tomato kacau rata.
2. Masukkan santan cair dan biarkan mendidih, bila petola sudah 1/2 masak masukkan
santan pekat dan udang bila udang sudah masak . Boleh lah tutup api  dan biarkan sebelum di
dihidangkan

SOTHI PETOLA
<><><><><><><><>
</></></></></>
KUBIS GORENG KUNYIT
KUBIS GORENG KUNYIT


600   gm    Kubis,potong halus
 50    gm    Kelapa parut,kalau suka
 30    gm    Ikan billis tumbuk kasar,kalau suka
  1     st      Serbuk kunyit
Garam secukup rasa


Bahan2 Tumis


  2       sb     Minyak
  1       st      Biji sawi
  1       st      Urab dhal
  1      biji     Bawang besar,dimayang
  2      biji     Lada merah,potong 4
  2       tg      Daun kari

             

1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga wangi dan bawang garing.
2. Masukkan kubis ,serbuk kunyit dan ikan billis(kalau guna) dan goreng hingga kubis layu. JANGAN MASUK AIR
3. campurkan kelapa(kalau guna) kacau rata. Goreng sebentar. Hidangkan.

NOTA~Kubis boleh di gantikan dengan sayur lain seperti BENDI,TERONG,KACHANG PANJANG  dan banyak lagi sayur2 lain.



 

KUBIS GORENG KUNYIT tapi yang ini dicampur dengan lubak merah dan digoreng tanpa kelapa dan di-tapur ikan billis goreng





LOBAK PUTIH GORENG KELAPA


LOBAK PUTIH GORENG KELAPA  Lobak putih boleh digantikan dengan LOBAK MERAH,KACANG PANJANG,BUNCIS,KUBIS,KACANG SEPAT,PETOLA,PETOLAULAR,BEETROOT dan lain2 lagi sayur. Kelapa boleh di-gantikan dengan telur.
.

500gm lobak putih,buang kulitnya dan parut.
60gm kelapa parut putih
30gm udang kering atau ikan billis,tumbuk kasar
6-7 sudu besar air.Kalau guna sayur lain tambah air lebih
sampai sayur masak.
Garam secukup rasa

Bahan2 Tumis

6-5 sudu besar minyak
1 biji bawang besar,mayang
2-3 tangkai lada kering atau cilli hijau
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh ulutham paruppu
2 tangkai daun kari

1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang garing.
2. Masukkan udang atau ikan billis goreng sebentar.
3.Masukkan lobak dan air goreng hingga air kering.
4. Masukkan kelapa dan kacau rata. Goreng sebentar. Hidangkan.

LOBAK PUTIH GORENG KELAPA

BENDI GORENG KUNYIT




BENDI GORENG KUNYIT

Recip ini boleh digantikan dengan  KACANG PANJANG,TERONG,BUNCIS,KACANG SEPAT,LABU KUNING,LABU AIR dan lain2 lagi. Air mesti di tambah  atau dikurang mengikut sayurnya.

250gm bendi
20gm ikan billis
1/4 cawan air
garam secukup rasa

Bahan Tumis

1 biji bawang besar,mayang
2 tangkai lada kering
1 tangkai daun kari
1/2 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh ulutam paruppu
1/2 teh serbuk kunyit
3-4 sudu besar minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bawang,lada,biji sawi,ulutham dan dari kari.
2. Masukkan ikan billis dan goreng hingga bawang garing.
3. Masukan bendi,air dan serbuk kunyit.
4. Goreng hingga air kering dan bendi masak.









NANGKA MUDA GORENG KELAPA





NANGKA MUDA GORENG KELAPA

300gm nangka muda,potong,buang kulit bijinya.
1 cawan air
1 sudu teh serbuk kunyit

Bahan Kisar
50gm kelapa parut
1cm halia
1 tangkai cilli hijau
Gilling bahan ini hingga lumat.

Bahan tumis

1 biji bawang besar,mayang
2 tangkai lada kering,potong 3
1/2 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh ulutham paruppu
2 tangkai daun kari
2-3 sudu besar minyak

1. Rebus nangka dengan air,garam dan serbuk kunyit.
2. Bila air dekat nak kering masukkan bahan kisar kacau rata dan biarkan mendidih dengan api yang kecil.
3. Dalam kuali lain tumis bahan tumis sampai bau wangi dan bawang garing.
4. Tuangkan ke dalam nangka dan kacau rata. Masak hingga air kering sedikit. Hidangkan.




BAHAN2 UNTUK LABU KUNING MASAM MANIS




LABU KUNING MASAM MANIS Ini boleh digantikan dengan Terong panjang. Terong digaul dengan kunyit dan di goreng dahulu.Sebelum di campur dengan  kuah nya.


250gm labu kuning,jangan buang kulit,potong cube.
100gm asam java di-ramas dengan
1 cawan air.
11/2 cawan
5-6 sudu besar gula
1 sudu teh paste halia
1 sudu teh paste bawang putih
1 sudu besar serbuk cilli
1/8 sudu teh asafoetida (ini untuk buang angin buah labu,kalau tak ada pun tak apa)
Garam se cukup rasa.

Bahan tumis

1 bawang besar,mayang
2-3 tangkai lada kering
2 kuntum bung lawang
2 batang kayu kulit manis
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh  ulutam paruppu
2 tangkai daun kari
4-5 sudu besar minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga wangi bau nya.
2. Masukkan paste halia, bawang putih dan sedikit air goreng hingga garing.
3. Masukkan labu,air,air asam java,serbuk cilli, gula,garam dan serbuk asa kacau rata.
4. Biarkan mendidih hingga kuahnya pekat dan labu masak dan hancur sedikit.





LABU MASAM MANIS
BAHAN2 UNTUK MANGA MASAM MANIS
MANGA MASAM MANIS

250gm manga muda dipotong dengan kulit nya.
1sudu teh paste halia
1 sudu teh paste bawang putih
2 sudu teh serbuk cilli
5 sudu besar gula
11/2 sudu teh garam
1 cawan air

Bahan2 Tumis

1 biji bawang besar
1 batang kayu kulit manis
2 kumtum bunga lawang
2 tangkai daun kari
1/2 sudu biji sawi
3-4 sudu besar minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang garing.
2. Masukkan paste halia dan paste bawang putih goreng dengan sedikit air.
3. Masukkan manga,serbuk cilli,gula,garam dan air.
4. Masak hingga kuah pekat dan manga masak.


MANGA MASAM MANIS

BAYAM MASAK DHALL




BAYAM MASAK DHALL

50gm kacang hijau tanpa kulit.
3 biji bawang putih,cencang
2 tangkai cilli hijau,potong 4
1 sudu teh jintan manis
1 sudu serbuk kunyit
400l-500ml air,tambah kalau tak cukup

Rebus kacang dengan bahan di-atas hingga kacang 3/4 masak, masukkan

500gm bayam yang di-potong halus

Dalam masa yang sama Tumis dalam kuali lain sampai bawang garing

2-3 sudu besar minyak
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh ulutham paruppu
2 tangkai lada kering
1 sudu teh jintan manis
1 biji bawang,mayang

Bila bawang sudah garing tuangkan dalam bayam. Suaikan rasa dan masak hingga bayam empuk. Hidangkan.




LOBAK MERAH GORENG KELAPA

LABU KUNING GORENG KELAPA

TIMUN GORENG KELAPA

CENDAWAN GORENG KELAPA



BENDI GORENG KELAPA 



BEETROOT GORENG KELAPA

KACANG BUNCIS GORENG KELAPA


KACANG SEPAT
KACANG SEPAT GORENG KELAPA


100gm kacang sepat
20gm kelapa,parut
20gm ikan billis,tumbuk kasar
1/4 air
Garam secukup rasa

Bahan2 Tumis

4 biji bawang merah,dimayang
2 tangkai lada kering
1 tangkai daun kari
1/2 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh ulutam paruppu
1 sudu besar minyak.

1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang garing.
2. Masukkan ikan billis dan air kacau rata biarkan sebentar
3. Masukkan kacang sepat dan goreng hingga masak.
4. Masukkan kelapa gaul rata dan goreng sampai kering.


KACANG SEPAT GORENG KELAPA





KACANG PANJANG GORENG KELAPA

KACANG PANJANG GORENG KELAPA

500gm kacang panjang
80gm kelapa,parut
30gm ikan billi,tumbuk kasar
1sudu teh jintan manis,tumbuk kasar atau serbuk jintan manis.
1 sudu teh serbuk kunyit,kalau suka.
1 cawan air
Garam secukup rasa
Secubit gula

Bahan2 Tumis

1 biji bawang besar,mayang
2 biji lada kering atau lada hijau
1 tangkai daun kari
1 sudu teh biji sawi
1sudu teh ulutham paruppu
3 sudu besar minyak


1.Tumis bahan tumis hingga naik bau nya.Masukkan ikan billis .kacau rata.
2. Masukkan kacang,air,garam,gula,jintan dan kunyit(kalau guna) kacau rata.
3. Biarkan hingga kacang masak dan airnya kering
4. Masukkan kelapa dan gaul rata. goreng sebentar. Hidangkan



SAYUR PETOLA

PETOLA GORENG KELAPA

PISANG MUDA GORENG KELAPA Pisang muda hendak lah di-buang kulit nya dan  di-rebus dahulu sebelum masak.

LABU AIR GORENG KELAPA
....................................................................................
KUBIS GORENG TAU FOO




KUBIS GORENG TAU FOO




500gm kubis,potong halus
2 keping tau foo
20 gm ikan billis
Garam dan gula(sedikit) secukup rasa

Bahan2 tumis

1 biji bawang besar/mayang
2 tangkai cilli hijau atau merah
2 ulas bawang putih,tumbuk kasar
2 sudu besar minyak

1. Paskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi dan bawang garing.
2. Masukkan tau foo,ikan billis dan sedikit air goreng hingga air kering.
3. Masukan kubis dan kacau rata. Goreng hingga kubis masak.







SAYUR PONAKAINI

SAYUR PONAKAINI GORENG KELAPA

SAWI GORENG KELAPA
SAWI GORENG KELAPA Ini boleh digantikan dengan sayur lain seperti KANGKUNG,BAYAM,DAUN MUGGAI,CEKUR MANIS,KUBIS,DAUN GETI dan SAYUR PONAKAINI dan lain2 lagi. Kelapa boleh digantikan dengan telur.

500gm sawi,potong halus
40gm kelapa,parut putih
30gm ikan billis atau udang kering
Garam secukup rasa

Bahan Tumis

1 biji bawang besar,mayang
2 tangkai lada kering atau pun lada hijau
1/2 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh ulutham paruppu
4 sudu besar minyak

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumis hingga bawang jadi kuning.
2. Masukkan ikan billis dan goreng sebentar.
3. Masukkan sawi dengan 1 sudu besar air dan kacau rata sampai air kering.
4. Masukan garam dan kacau rata. Masukkan kelapa dan gaul rata. Goreng sebentar. Hidangkan dengan nasi.

DAUN MUGAI GORENG KELAPA



















INI LAH ULUTHAM PARUPPU ATAU URAD DHALL
BOLEH DIBELI DI KEDAI RUNCIT INDIA





BAHAN2 UNTUK ACAR LIMAU NIPIS


ACAR LIMAU



ACAR LIMAU NIPIS

500     gm     Limau nipis ,direbus sampai empuk dengan kulit nya toskan dahulu dan potong ikut suka masing2
150     gm     Halia,cencang kasar
150     gm     chilli padi,jangan potong
150     gm     Bawang putih,cencang kasar
800     ml      Cuka
Garam secukup rasa

Rendam semua bahan2 diatas dengan cuka selama 7-10 hari dalam botol.JANGAN KENA AIR . Selepas 10 hari kacau rata limau dan suaikan rasa. Kalau rasa pekat sangat tambah cuka jangan guna air baru tumis.


Bahan2 Tumis

20     gm     Biji sawi
3        tg      Daun kari
30     gm     Serbuk chillie
1/3    cw     Minyak
1/4    st       Serbuk asafoetida

Panaskan minyak masukkan biji sawi,daun kari kacau bila daun kari garing sedikit matikan api . Masuk serbuk chillie dan serbuk asafoetida kacau rata tuangkan limau yang telah di-rendam. Kacau rata biarkan acar betul2 sejuk sebelum di masuk ke-dalam botol yang kering. Boleh di-simpang lama kalau tak kena air.

ACAR YANG DIRENDAM




LEMAK DAUN GETI




LEMAK DAUN GETI



100gm daun geti
30gm ikan billis
1 sudu teh serbuk kunyit
600ml santan pekat
Garam secukup rasa


Bahan2 tumis

1 biji bawang besar,dimayang
3 ulas bawang putih,hiris
1 biji lada hijau atau merah
1/2 sudu teh biji sawi
2-3 sudu besar minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang garing.
2. Masukkan daun geti dan ikan billis kacau rata. Masuk serbuk kunyit.
3. Tuangkan santan dan kacau rata, Biarkan mendidih.
4. Masak sampai sayur masak.




LEMAK DAUN GETI

LEMAK SAWI PUTIH
 


LEMAK SAWI PUTIH

350 gm sawi batang putih
20 gm ikan billis
800ml santan pekat
Garam secukup rasa

Bahan tumis
 
1 biji bawang besar,mayang
2 biji bawang putih,hiris
1-2 tangkai cilli hijau atau merah
1/2 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh ulutham parruppu
2-3 sudu besar minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang garing.
2. Masukan ikan billis dan kacau rata. Masukkan sawi kacau rata.
3. Tuangkan santan dan kacau rata. Biarkan mendidih.
4. Masak sampai sayur masak. Hidangkan







Add caption








UBI KENTANG MASAM MANIS
UBI KENTANG MASAM MANIS


500     gm     Ubi kentang,potong panjang
  2        st      Paste bawang putih
  2        st      Paste halia
  1        st      Serbuk chillie
  2        st      Kicap cair
  2        st      Gula
  2        st      cuka
  3        sb     Tebung jagung
  2        sb     Tomato sauce
  2      biji      Bawang besar,potong
  2        sb    Minyak
Garam dan lada sulah secukup rasa

1.Potong ubi ketang seperti chips gaul dengan garam,lada sulah dan corn flour.Gaul rata ketepikan selama 1/2 jam. Panaskkan minyak dan goreng ubi dan toskan.
2. Panaskkan 2-3 sudu besar minyak masukkan bawang,paste bawang putih dan halia goreng 1 mint masuk garam serbuk lada sulah dan chillie,kicap.gula,cuka dan sauce tomato. Kacau rata masuk ubi dan gaul rata.
Hidangkan


Sekiranya masakan berkuah terlalu masin tambahkan ubi kentang kerana ia berupaya menyerap rasa masin

Elakkan daripada memilih ubi kentang yang sudah layu,kulit keras,hijau,hilang warna asalnya dan sudah bertunas

Agar kentang goreng garing-rendamkan sebentar hirisan kentang ke dalam ketulan ais atau air sejuk seketika sebelum menggoreng.

Rebus ubi kentang dengan kulitnya kerana kulitnya turut berkhasiat. Setelah empuk barulah kupas kulitnya.









UBI KENTANG MASALA



UBI KENTANG GORENG MASALA-1

500  gm   Ubi kentang,direbus dengan kulitnya,buang kulit dan potong cube.
4     sb     Minyak
1    biji     Bawang besar,mayang
1      st     Biji sawi
2      st     Serbuk chillie
1      st     Serbuk kunyit
2      tg     Daun Kari
1/2   cw   Air
Garam secukup rasa

Panaskan minyak dan tumis bawang,biji sawi dan daun kari hingga bawang garing. Masukan serbuk2,garam dan air kacau rata. Masuk ubi dan gaul rata goreng hingga air kering.dan ubi betul2  garing. Hidangkan.



UBI KENTANG MASALA-2
UBI KENTANG MASALA-2

350gm ubi kentang,direbus dan buang kulitnya,potong cube.
1/2 cawan air
50gm tomato,cencang
1/2 sudu teh serbuk cilli
Garam secukup rasa

Bahan2 Tumis

1 biji bawang besar,mayang
3 tangkai cilli hijau
1 sudu  teh biji sawi
1 sudu  teh ulutham paruppu
1 tangkai daun kari
3 sudu besar minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga naik bau nya.
2. Masukkan serbuk cilli dan tomato goreng sebentar.
3. Masukkan ubi,air dan garam.
4. masak hingga kuahnya pekat. Hidangkan dengan puri atau chapati.



UBI KENTANG MASALA-2

UBI KENTANG MASALA-3 Recipe ini sama dengan ubi kentang masala 2 Serbuk cilli digantikan den gan serbuk kunyit. Hidangkan dengan roti puri atau chapati

UBI KENTANG MASALA-3





KACHANG BUNCIS GORENG TELUR
KACHANG BUNCIS GORENG TELUR

500     gm    Kachang buncis
  3       biji    Telur,dipukul

Bahan Tumis


1     biji    Bawang besar,mayang
2     biji    Lada hijau atau lada kering
1      tg    Daun kari
1      st    Serbuk jintan
1/2   st    Biji Sawi
21/2 sb   Minyak
90-100  ml Air
Garam secukup rasa

Panaskan minyak dalam kuali goreng bawang dan bahan2 lain. Tumis hingga bawang garing,masukkan ikan billis goreng lagi masuk buncis dan air goreng hingga air kering.Tuangkan telur dan goreng hingga telur masak. Hidangkan

BENDI GORENG TELUR

BENDI GORENG TELUR


150gm bendi
1 biji telur,dipukul
Garam secukup rasa

Bahan2 Tumis

1 biji bawang besar
1 biji lada merah
1 tangkai daun kari
1/2 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh ulutham paruppu
3 sudu minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga naik bau.
2. Masukkan bendi,garam dan sedikit air kacau rata.
3. Goreng hingga air kering dan bendi masak
4. Tuangkan telur dan kacau hingga telur masak






PETOLA ULAR GORENG Petola ular di hiris nipis2 dan digaul dengan serbuk cilli,serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. hidangkan dengan nasi.



TERONG GORENG Terong dipotong dan digaul dengan serbuk cilli,serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing .Goreng bawang besar,cilli dan daun kari. gaul dengan terong goreng dan hidangkan dengan nasi


PERIA KATAK



PERIA KATAK GORENG Peria di potong bulat dan digaul dengan serbuk cilli,serbuk kunyit,garam. Goreng hingga garing hidangkan dengan nasi.





















UBI KENTANG GORENG

UBI KENTANG GORENG Ubi kentang dipotong panjang dan di gaul dengan serbuk cilli,serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing. Hidangkan dengan nasi.





PISANG MUDA GORENG Pisang dibuang kulit dan dipotong nipis,gaul dengan serbuk cilli,garam dam serbuk kunyit. Goreng hingga masak dan kuning. Orang india suka makan dengan nasi.Saya tak tahu nama pisang ini pisang lain tak boleh goreng macam ini.

BENDI GORENG Bendi dipotong 2 dan di gaul dengan serbuk cilli,garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga garing. Hidangkan dengan bawang,cilli,daun kari goreng.



SAWI BATANG PUTIH GORENG KELAPA

SAWI BATANG PUTIH GORENG KELAPA
                                                                        
500   gm   Sawi batang putih,dipotong halus
   1    biji    Bawang merah
   2      tg    Chilli merah/hijau
 1/2     st     Biji sawi
  30    gm    Ikan bilis,di-tumbuk kasar
   40   gm    Kelapa,parut
   4     sb     Minyak
Sedikit air kalau perlu,sayur sawi selalu nya ada air.

Basuh dan toskan air-nya,panaskan minyak,goreng bawang,biji sawi, chilli hingga bawang kuning. Masukkan ikan billis goreng sebentar,mask sawi goreng selama beberapa mint tetapi jangan sampai lecuh. Masukkan kelapa kacau rata,masak sebentar.Hindangkan dengan nasi.













LOBAK MERAH GORENG TELUR


LOBAK MERAH GORENG TELUR

200   gm   Lobak merah,diparut
  1     biji   Bawang besar,dipotong nipis
  2     ulas  Bawang putih,dicencang
  2      tg    Lada merah/hijau,dipotong nipis
 1-2   bj    Telur,dipukul
  1      tg    Daun kari
 1/4    st    Biji sawi
  2      sb   Air
  3      sb   Minyak
 30     gm   Udang kering,direndam dan tumbuk kasar
Garam secukup rasa

Panaskan minyak goreng bawang,bawang putih,biji sawi,lada,udang kering daun kari hingga wang baunya dan bawang menjadi kuning. Masukkan air dan lobak kacau rata.goreng hingga air kering sedikit. Masukkan telur kacau rata. Goreng hingga telur masak suaikan rasa. Hidangkan dengan nasi.




LOBAK MERAH GORENG TELUR
TERUNG LECEK
TERUNG LECEK

300gm terung, dibuangkan kulitnya dan di rebus dan sedikit air dengan
1 biji bawang besar, cencang
2 biji bawang putih,cencang
1-2 tangkai cilli hijau,cencang
2cm halia,cencang
Garam secukup rasa
Rebus sampai air kering  dan lecek terung sampai hancur.

1/2 cawan santan pekat
1 sudu teh jus limau nipis,Kalau suka

Bahan2 Tumis

1 biji bawang besar,dimayang
1-2 tangkai lada kering
1 tangkai daun kari
1/2 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh ulutham paruppu
2-3 sudu besar minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang garing.
2. Masukkan terung lecek dan kacau rata.Masuk santan dan jus limau.
3. Kacau rata dan masak hingga pekat. Hidangkan




















 
                   

 





















1 comment:

salwa said...

NICE.. APPETIZING..YUMMY AND ALSO GOOD INFORMATION, SOMETHING NEW THAT I NEVER KNOWNN.

BUT WHY MOST OF THE VEGETABLE ARE FRIED WITH COCONUT?