DAUN KARI Masakan Malaysia.....

MASAKKAN KAUM MELAYU,INDIA DAN CINA...

Monday, October 3, 2011










Posted by Thyaga Rajan at 9:43 PM
Email ThisBlogThis!Share to XShare to FacebookShare to Pinterest

No comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)

DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Terima Kasih

Selamat datang kepada semua pengunjung blog DAUN KARI Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

AMARAN KERAS

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA GAMBAR DAN RESIPI DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK BLOG INI.TIDAK DI-BENARKAN POST DI MANA2 PAGE... HAKCIPTA TERPELIHARA.

Facebook Badge

DAUN KARI

Promote Your Page Too

Facebook Badge

Thyaga B Rajan

Create Your Badge
http://karileaves.blogspot.com/

FOLLOWERS

JYOTHI VALABOJU

JYOTHI VALABOJU
Thank you so much for helping me with this blog

MASAKKAN

  • TEPUNG MANIS UBI KAYU
    TEPUNG MANIS UBI KAYU 350 gm ubi kayu, yang telah diparut 1 cawan santan pekat 200 gm gula merah,atau secukup rasa sendi...
  • KHICHDI (NASI KACANG DHAL)
    KHICHDI (NASI KACANG DHAL) 1 cawan beras basmathi, direndam selama ½ jam. ¼ cawan tuvaram parrupu*, direndam 1 jam dan rebus...
  • LOBAK MERAH GORENG TELUR
    LOBAK MERAH GORENG TELUR 200gm lobak merah,potong halus 2 biji telur ayam,pukul 30gm udang kering,rendam dan tumbuk halu...
  • KARI UBI KENTANG
    KARI UBI KENTANG 400gm ubi kentang,buang kulit dan potong cube. 2 biji tomato,potong 4 50gm asam java,diperah dengan 1 cawan air...
  • KARI AYAM DAUN ASAM
    KARI AYAM DAUN ASAM Daun asam ini bukan daun Rosella Nampak macam same jer tapi tak sama lain. Selalu nya daun asam ini ora...
  • SUP KANGKUNG
    SUP KANGKUNG 250 gm kangkung 20 gm ikan bilis atau pun udang 1 biji bawang besar,hiris 4 ulas bawang putih,tumbuk kasar 2 tan...
  • RASAM IKAN BILIS DENGAN LOBAK PUTIH
    RASAM IKAN BILIS 150 gm lobak putih, Buang kulit dan potong nipis. Dan rebus dengan 1 cawan air sampai masak,ketepikan dengan air n...
  • AGAR2 KACANG SOYA
    AGAR2 KACANG SOYA 500 ml susu kacang soya,buatan sendiri 1 helai daun pandan 1/2 sudu teh serbuk agar2 Gula secukup rasa Camp...
  • (no title)
        M asak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya d...
  • RAVA THOSAI
    RAVA THOSAI ½ cawan tepung suji,yang telah di sangai 2 s/m tepung beras 2 s/m tepung gandum ¼ cawan yoghurt Gara...

50 top Malaysian Food blogger

50 top Malaysian Food blogger

COPYRIGHT PROCTED

Copyright Protected…

The images and content of Daun Kari are copyright protected and are not permitted to be used/distributed/reproduced/published/broadcast without the prior written permission of me.. Thyaga b Rajan All rights are reserved. Use of images and content in violation of these terms constitutes a violation of my copyright. for commercial use of photos/content from my site, contact me at thyagacook@yahoo.com

About Me

My photo
Thyaga Rajan
Malaysia
I was born and brought up in Kota Bahru,Kel,Malaysia From a very young age I was very interested in cooking. My sisters were all married by the time I was ten it fell on me to help my mother to do the household chores. Slowly I started cooking. After doing our household chores I go and help our neighbour Mok Wan who happened to be a kuih seller, helping her with the task of grinding rice, beating eggs, peeling onions and packing the kuihs usually fell on me for just 20 cents. Mok Wan was very good in making all those traditional Kelantanese kuih whicn are known for their variety and distinct taste. It was she who give me the best lessons in Malay culinary arts. It have been years since she passed away but her art of making kuih is still with me. It was my mother who gave me the lessons in Indian culinary arts, I helped her cook, learning all the time without realising it. Every time when I cook for my friends, the first thing they ask me is "Did you learn cooking?" Far from protesting vehemently that I was self-taught, I must admit I that I gained my knowledge of cooking partly from my family, partly from helping people who are masters of their arts and partly from cookery books.
View my complete profile

PINETEREST

Visit Thyaga's profile on Pinterest.

Search This Blog

Labels

AGAR2 UBI BADAK UNGU (1) ALMOND JELLY DENGAN LYCHEE (1) AYAM MASAK MERAH (1) BENDI GORENG BELACAN (1) BISKUT MENTEGA KELAPA (1) BUNGA KUBIS GORENG (1) CANDY KELAPA (1) CHEESE BALLS (1) CHEF NORZAILINA NORDIN (1) CHUTNEY (1) COCKTAIL UDANG (1) COOKIES (1) CUCI MULUT (3) CUSTART FRUIT TART (1) Dari majalah SAJI (6) DEEPAVALI 2012 (5) DEEPAVALI 2015 (6) DESSERT (1) HIDANGAN BULAN PUASA (1) KACANG SEPAT GORENG BELACAN (2) KARI (16) KARI AYAM HITAM (1) KEK (13) KEK CEMPEDAK WALNUT (1) KEK PASSION (1) KERABU BOK NEE (1) KERABU KUBIS (1) KERABU TIMUN CINA (1) KUBIS GORENG FUCUK (1) KUIH INDIA (13) KUIH melayu (30) KUIHcina (3) LABU GORENG BELACAN (1) LALA GORENG TAUCU (1) LEMAK SAWI UDANG (1) MAKARONI BAKAR (1) MAKARONI GORENG (1) Masakkan cina (35) MASAKkAN HARI PONGAL (8) Masakkan India (178) Masakkan Melayu (69) MEE SANGGUL BOLOGNAISE (1) MUFFIN PISANG (1) NASI BUNGA TELANG DAN LAUK2 (1) NASI GORENG DAUN CEKUR (1) OTAK-OTAK AYAM (1) PETUA (1) PUTU CHA CHA (1) PUTU MAYANG (1) RESIPI CHUTNEY (1) RESIPI HARI RAYA 2015 (1) RESIPI KONG HEE FATT CHOY (7) RESIPI RAMADAN (3) RESIPI SPECIAL HARI PONGAL (3) SALAD (5) SARAPAN PAGI (3) SARDIN BUATAN SENDIRI (1) SEKATA DUA DARI SAYA (1) SINGGANG CHE SOM (1) SOTHI (masak lemak orang india) (3) SRI LANKA (1) STEW AYAM (1) SUP AYAM MASAM (1)

recent visitors

free counters
Free counters

VISITORS

Live Traffic Feed

SAJI

SAJI

SAJI

SAJI

SAJI

SAJI

SAJI

SAJI
Awesome Inc. theme. Powered by Blogger.