Tuesday, September 22, 2015

KACANG SEPAT GORENG KELAPA




KACANG SEPAT GORENG KELAPA

250 gm kacang sepat,dipotong

50 gm kelapa parut

40 gm ikan bilis,ditumbuk kasar

1 cawan air

Garam secukup rasa

2 s/m minyak

1 biji bawang besar,dihiris halus*

2 tangkai chilie merah,dihiris*

1 tangkai daun kari*

1 s/t biji sawi*

1 s/t ulutham parupu*

1.    Panaskan minyak dan tumis bahan bertanda* hingga bawang menjadi perang.

2.    Masukkan ikan bilis dan kacau rata. Masukkan kacang dan kacau rata. Tuangkan air dan biarkan masak hingga kering.

3.    Bila sudah kering rasa dulu sebelum masuk garam. Last sekali masuk kelapa dan kacau rata. Siap

Nota: kacang sepat boleh di ganti dengan sayur lain. Selalu nya ini cara orang india goreng sayur. Tapi ikan bilis tu kadang2 kita orang tak campur.






1 comment:

shaib said...

Kacang sepat inikah yang orang India panggil avarakai?