DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Saturday, May 18, 2013

KARI IKAN BILIS DENGAN BENDI



KARI IKAN BILIS DENGAN BENDI


250 gm bendi,potong ikut suka.

20 gm ikan bilis

30 gm serbuk kari ikan,dibancuh
dengan sedikit air menjadi pes

1-2 sudu makan air asam java pekat.( Orang india suka kari yang masam.)

1 biji tomato

500 ml santan

Garam secukup rasa

Bahan tumis

1 biji bawang besar,hiris halus

5 ulas bawang putih,belah 2

1 sudu teh halba

2 tangkai daun kari

3 sudu besar minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang menjadi
perang. Masukkan pes kari dengan sedikit air dan tumis hingga wangi dan naik minyak.

2. Masukkan bendi,tomato dan ikan bilis kacau rata. Tuangkan santan dan air asam kacau rata. Biarkan mendidih atas api yang sederhana.

3. Last masukkan garam,rasa dulu baru masuk. Biarkan mereneh sebentar. Hidangkan dengan nasi.
.

 

3 comments:

inazahir said...

First time jumpa resepi kari ikan bilis.. Nk try buat. 😊😊

Noor Syahmina said...

bile letak daun kari?
Thank you for your recipe.

Thyaga Rajan said...

Tq Noor masuk daun kari semasa tumis bawang tu...