DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Monday, June 17, 2013

AYAM PARATEL


AYAM PARATEL


600 gm ayam,potong kecil dan gaul
dengan sedikit serbuk kunyit,ketepikan

1 biji besar tomato,dicencang

1 sudu makan serbuk kari daging

1/2 sudu makan serbuk cili

1 sudu makan pes bawang putih

1 sudu makan pes halia

1 cawan air

Garam secukup rasa

Bahan tumis

1 biji bawang besar,hiris halus

1 batang kayu kulit manis

2 tangkai bunga lawang

2 tangkai daun kari

2 sudu makan minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi perang. Masukkan pes kacau rata dan masukkan sedikit air goreng hingga hilang bau halia dan bawang putih.

2. Masukkan ayam,tomato dan garam kacau rata dan tuangkan air kacau rata dan biarkan sampai mendidh. Bila mendidih masuk serbuk cili dan serbuk kari. kacau rata.

3. Biarkan mereneh hingga ayam masak dan pekat dan sedikit kering. Hidangkan dengan nasi1 comment:

Anonymous said...

Can you tell us how crab curry Indian style is cooked? I mean, please do a write-up on crab curry. Would really appreciate that.

Thanks.