Sunday, February 19, 2012

AYAM MASAK MERAH

AYAM MASAK MERAH

1 kg ayam potong,gaul dengan kunyit dan garam dan goreng jangan sampai garing ketepikan.
1 tin besar kacang peas
Garam dan gula secukup rasa
1/3 air
1/2 cawan minyak untuk metumis

Bahan kisar(A)

20 tangai cilli kering,buang biji dan rendam
3-4 biji tomato
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai
3cm halia
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu besar serbuk chilli
1 cube stock ayam, kalau suka

Bahan tumis(B)

2 batang kayu kulit manis
2 kuntum bunga lawang
1-2 tangkai daun kari

1. Panaskan minyak dalam  kuali dan tumis B hingga naik baunya.
2. Masukkan A dan kacau rata dan goreng hingga naik minyak dan wangi. Biar betul2 naik minyak.
3. Masukkan air dan gula secukup rasa. Biar ia mendidih.
4. Masukkan ayam goreng dan gaul rata masukkan kacang.
5 . Gaul rata dan sesuaikan rasa. Hidangkan dan nasi.








No comments: