DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Tuesday, May 1, 2012

TAU FOO KUKUS

TAU FOO KUKUS

4-5 keping tau foo lembik
1 sudu besar minyak bijan
1/2 sudu besar minyak
500ml air
(A)
3cm lengkuas,hiris
6cm kayu kulit manis
2 kuntum bunga lawang
5 bunga cengkih
5 ulas bawang putih,ketuk
3 helai daun bawang
(B)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar cuka
40gm gula batu
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu besar stock ayam
1 sudu teh kicap pekat
(C)
1 sudu besar tepung jagung kacau dengan 1 sudu besar air.

Untuk hiasan
Daun bawang,mayang
Chilli merah,mayang

1. Panaskan minyak bijan dan minyak ,masukkan A tumis hingga wangi. Tuangkan air dan masukkan B. Biarkan mendidih, perlahankan api dan biarkan mereneh selama 30 mint.
2. Aturkan taufoo dalam bekas dan tuangkan sos di-atas nya. Dan kukus selama 30 mint. Keluarkan keping tau foo dari sos nya dan atur dalam pinggan. Tapis dan tuangkan sos nya kedalam kauli dan masak hingga mendidih tuangkan C dan kacau hingga sedikit pekat. Tuangkan di-atas tau foo tadi dan hiaskan dengan daun bawang dan chilli merah. Hidang panas2 dengan nasi.


No comments: