100gm gula caster
200ml air suam
120 susu suam
50gm mentega,cair
13gm yis
8gm garam
1 biji telur
Inti
140ml susu
60gm tepung custard
cream
Campur semua bahan di-atas dan masak hingga pekat. Sejukkan
Untuk di-sapu
1 biji telur ambil putih nya
Sedikit bijan
1. Campurkan tepung,garam,gula,susu tepung dan yis. Gaul rata
2. Campurkan mentega,air,susu dan yis kacau rata dan tuangkan ke dalam tepung, campur dengan telur.Adunkan hingga menjadi doh. Uli doh sampai menjadi licin dan tidak melekat pada jari.
3. Masukkan doh yang siap diuli ke dalam beg plastik yang telah digris dengan sedikit minyak. Tutup beg dan biarkan di-tempat yang suam supaya adunan naik dua kali ganda.
4. Bentuk setiap satu doh supaya menjadi bulat kemudian golekkan doh dengan tapak tangan. Pipihkan di tengah doh hingga menjadi bentuk sebuah mangkuk. Isikan inti custard dan tutup dengan cermat. Alihkan ke dalam dulang pembakar. Biarkan bun naik dua kali ganda.
5. Griskan ban dengan putih telur dan tabur bijan. Bakar dalam oven suhu 200c selama 15 mint.
.
No comments:
Post a Comment