Thursday, September 27, 2012

KARI IKAN BILLIS




CURRY IKAN BILLIS




2 biji terung panjang

2 biji ubi kentang

1 biji tomato

60gm ikan bilis

600ml santan

30gm serbuk kari ikan,dibancuh dengan sedikit air menjadi pes


20gm serbuk chili

2 sudu besar air asam java,atau secukup rasa.

Garam secukup rasa

Bahan tumis

4 ulas bawang merah,hiris

6 ulas bawang putih,potong 2


1 sudu teh halba

2 tangkai daun kari

2-3 sudu besar minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga naik wang dan bila bawang menjadi perang. Masukkan paste curry dan serbuk chili tumis hingga naik minyak. Kalau nampak kering sangat masukkan sedikit air.

2. Masukkan sayur dan ikan billis kacau rata. Tuangkan santan dan air asam. Kacau rata dan biarkan mendidih sampai sayur masak. Hidangkan dengan nasi.
.


.






1 comment:

Bonda Noor said...

Bila lihat masakan kari ikan bilis ini, teringat kat my beloved grandma. Selalu masak macam ni. Menggamit nostalgia.