5 cawan santan cair
(A)
120gm bawang merah,mayang halus
80gm halia,mayang halus
25gm gula
30gm garam
700ml santan pekat
1. Masak A hingga mendidih,ketepikan.
2. Kukus beras selama 10 mint. Gunakan api yang besar.
3. Kemudian masukkan santan cair dan gaul rata. Kukus lagi selama 30-35 mint.
4. Gaul beras dengan santan yang telah di-masak, kukus lagi selama 10 mint.
Untuk gulai nya.
Ini cara orang dulu masak gulai nasi dagang. Tak pakai rempah ratus. Orang dulu memang guna ayam dan udang Tapi jika suka boleh di gantikan dengan ikan tongkul. Rebus ikan dengan sedikit garam dam asam gelugor dan simpan semalam baru guna ikan.
300gm udang,jangan buang kulit
4 biji telur rebus
4 tangkai chili hijau
150gm gula melaka,cencang
1.100 litre santan pekat
1-2 keping asam gelugor
Sedikit serbuk perasa,jika suka
Garam secukup rasa
Bahan kisar
200gm bawang merah
40gm bawang putih
50gm lengkuas
15gm belacan
30gm kunyit
30gm cili kering,buang biji nya
1. Panaskan minyak dan masakkan bahan kisar. Tumis hingga naik minyak.
2. Masakkan ayam,gula melaka,asam dan kacau rata masukkan santan dan biarkan ia mendidih. Masak hingga naik minyak,masukkan udang,telur dan chili hijau masak hingga ayam empuk dan naik minyak.
.
No comments:
Post a Comment