DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Tuesday, May 21, 2013

KARI AYAM


KARI AYAM


750 gm ayam, buang kulit
dan potong kechil2

250gm ubi kentang

150 gm tomato

1.2 litre santan,kalau tak nak pakai santan guna air

Garam secukup rasa

1 cube stock ayam,jika suka (saya tak guna)


Ditumbuk bersama

6 ulas bawang puith

3 cm halia

Dicampur bersama menjadi pes

60 gm serbuk kari daging

20 gm serbuk cili

Sedikit air

Bahan tumis

1 biji bawang besar,hiris halus

4 kumtum bunga lawang

2 batang kayu kulit manis

2 tangkai Daun kari

Minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi perang.  Masukkan bahan tumbuk dengan sedikit air tumis hingga hilang bau halia dan bawang putih.

2. Masukkan pes kari dengan sedikit air dan tumis hingga naik minyak. Masukkan ayam,ubi,garam dan tomato kacau rata. Tuangkan santan dan kacau rata.

3. Masak hingga ayam dan ubi empuk dan kari pekat. Hidangkan dengan nasi atau roti.
.
 
 

No comments: