Sunday, June 30, 2013

ULUTHAM VADAI



ULUTHAM VADAI

500 gm urad dhall
 (ulutham parupu)
Rendam 4-5 jam sampai kembang

2cm halia

1 sudu teh jintan manis

4 biji bawang besar,dihiris halus

4 tangkai cili hijau,kalau suka masuk sedikit cili padi,dihiris halus

3 tangkai daun kari,dihiris halus

Air secukup nya

Secubit serbuk asafoetida,jika ada

Garam secukup rasa

Minyak


1. Kisar dhal,halia dengan sedikit air sampai lumat. Tapi jangan cair.

2. Campurkan dengan bawang,cili,jintan,daun kari,serbuk asafoetida dan garam hingga sebati.

3. Panaskan minyak. Ambil sedikit adunan dan bentukan bulat dan leperkan dan buat lubang di tengah seperti donat ( ini kena pandai buat bukan senang nak buat ) dan gelongsorkan dalam minyak panas. Goreng hingga kuning emas.

4. Tuskan diatas kertas penyerap yang di renyukkan. Hidangkan panas.





1 comment:

mak siti said...

Thank u chef.
really appreciate.