NOMBU KANJI
1 cawan beras,rendam 4 jam
1/2 cawan kacang dhal,rendam 4 jam
6 cawan air,atau secukup nya
1/2 cawan santan
1 sudu teh jintan putih
200-250 gm isi daging ayam,potong kecil2
Daun ketumbar secukup nya
Minyak
Garam secukup nya
(A)
3 biji buah pelaga
1 bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1 batang kayu kulit manis
(B)
1 biji bawang besar (kecil) hiris halus
2 tangkai cili hijau,
(C)
1 sudu besar pes halia,atau 2cm haila,hiris halus
1 sudu besar pes bawang putih,atau 3 ulas bawang puih hiris halus
(D)
1 biji tomato masak,cencang
1 tsp serbuk biryani atau kurma,jika ada
1. Masak beras,jintan manis dan kacang dhal hingga beras dan kacang hanchur. Jika perlu tambah air.kacau rata. Ketepikan
2. Panakan minyak dan tumis A, masuk B tumis hingga naik wangi. Masuk C tumis lagi hingga hilang bau halia dan bawang putih.
3. Masukkan D dan kacau rata. Dan masak hingga naik minyak. Masukkan ayam dan kacau rata masak hingga ayam menjadi putih.
4. Tuangkan bubur nasi tadi dan kacau rata ( jika pekat masukkan sedikit lagi air) masak hingga mendidh dan ayam masak. Masukkan santan dan garam kacau rata.
5. Masak hingga mendidh. Masukkan daun ketumbar dan kacau rata. Hidangkan
No comments:
Post a Comment