DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Saturday, December 14, 2013

ASAM TUMIS IKAN BAWAL

 
 


ASAM TUMIS IKAN BAWAL

1. kg ikan bawal

2 kuntum bunga kantan,hiris halus

6 tangkai daun kesum,dipetik daun nya

2 biji buah tomato,dibelah 4

80 gm asam java,diramas dengan 1/2 cawan air dan tapis.

2  cube ikan bilis,jika suka

3 cawan air

1/2 cawan minyak

Garam gula secukup rasa

Bahan kisar:

20 tangkai cili kering,buang biji dan direndam
Saya guna cili kering yang besar seperti di dalam gambar. Guna 10 tangkai
je. Tak pedas tapi cantik merah nya

20 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

7 batang serai

20 gm belacan

30 gm kunyit hidup

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik minyak. Tuangkan air ,air asam java,gula,garam dan cube ikan bilis jika guna.

2. Biarkan mendidih dan mereneh hingga naik minyak. Masukkan ikan,tomato, daun kesam dan bunga kantan. Mereneh hingga ikan masak.