DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Monday, September 30, 2013

SAGU GULA PERANG



SAGU GULA PERANG

180 gm sagu,jangan basuh

Air secukup nya

1/2 biji putih telur

1. Masukkan sagu kedalam air mendidih di dalam periuk. Kacau hingga sagu jernih.

2. Tuangkan sagu kedalam tapis dan basuh dengan air paip untuk mengeluarkan kanjinya. Basuh 2-3 kali dan tuskan

3. Pukul putih telur hingga kembang. Campur  Masuk kedalam sagu sejuk tadi dan campur sebati.

4. Masukkan kedalam acuan yang telah dibilas.  Sejukan dalam peti sejuk.


Untuk sos nya

250 gm gula Merah, saya pakai cap bintang

60 gm gula

5 kuntum bunga cengkih,tumbuk

5 biji buah pelage,tumbuk

1/2 sudu teh serbuk halia kering(suku) jika ada

2-3 daun pandan,hiris halus

1 sudu makan tepung jagung

500 ml air

Masak semua bahan di-atas  sampai pekat. Tapiskan ke dalam mangkuk sos.

Santan nya

500 ml santan pekat

Garam secukup rasa.


Keluarkan sagu dari acuan dan hidangkan dengan sirap gula  dan  santan secara berasingan.















No comments: