Friday, November 15, 2013

BUTTER CRAB DENGAN TELUR MASIN

 
 
 
BUTTER CRAB
 
 
1 kg ketam,cuci dan potong 2,buang kaki.Ambil penyepit dan rebus hingga masak. Dan hancurkan sedikit kulit nya supaya mudah nak makan. Ketepikan
 
 
1 cawan tepung ubi
 
 
4 biji telur masin, rebus hingga masak,ambil kuning nya sahaja dan leyek hingga hanchur.
 
5 tangkai cili padi,potong
 
2 tangkai daun kari
 
4 sudu besar mentega
 
1/4 cawan susu cair
 
Gula dan garam secukup rasa
 
Minyak untuk mengoreng.
 
1. Panaskan minyak, bila minyak sudah panas ambil ketam dan toss dalam tepung dan goreng hingga perang. Ketepikan
 
2. Panaskan mentega dalam kuali  dan tumis daun kari dan chili padi hingga wangi. Masukkan telur dan kacau rata.
 
3. Tuangkan susu dan kacau rata masak gula dan sedikit garam kacau rata dan biar ia mendidih. Masukkan ketam dan kacau rata. Tutup api, angkat dan hidangkan  dengan nasi.
 

 
 


1 comment:

Anonymous said...

U live in kelantan?
Area mane kat kelantan tu?
Sy ore kelantan jgk...