DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Friday, November 15, 2013

BUTTER CRAB DENGAN TELUR MASIN

 
 
 
BUTTER CRAB
 
 
1 kg ketam,cuci dan potong 2,buang kaki.Ambil penyepit dan rebus hingga masak. Dan hancurkan sedikit kulit nya supaya mudah nak makan. Ketepikan
 
 
1 cawan tepung ubi
 
 
4 biji telur masin, rebus hingga masak,ambil kuning nya sahaja dan leyek hingga hanchur.
 
5 tangkai cili padi,potong
 
2 tangkai daun kari
 
4 sudu besar mentega
 
1/4 cawan susu cair
 
Gula dan garam secukup rasa
 
Minyak untuk mengoreng.
 
1. Panaskan minyak, bila minyak sudah panas ambil ketam dan toss dalam tepung dan goreng hingga perang. Ketepikan
 
2. Panaskan mentega dalam kuali  dan tumis daun kari dan chili padi hingga wangi. Masukkan telur dan kacau rata.
 
3. Tuangkan susu dan kacau rata masak gula dan sedikit garam kacau rata dan biar ia mendidih. Masukkan ketam dan kacau rata. Tutup api, angkat dan hidangkan  dengan nasi.
 

 
 


1 comment:

Anonymous said...

U live in kelantan?
Area mane kat kelantan tu?
Sy ore kelantan jgk...