DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Friday, December 20, 2013

CANDY KELAPA

 

 
 
CANDY KELAPA
 
500 gm kelapa parut putih
 
500 gm susu pekat (1 tin)
 
350 gm gula
 
2 sudu makan ghee atau pun mentega
 
1 sudu makan vanilla
 
Warna secukup nya
 
Tray size 11 x 8 inci di sapu dengan ghee
 
  Masukkan kelapa,gula dan susu pekat dalam kuali kacau hingga mendidh dan seterusnya hingga pekat. Masuk warna dan terus kacau hingga pekat lagi.
 
 Masuk ghee dan vanilla kacau hingga adunan tidak melekat kepada kuali dan bila di tekan dengan pisau plastic tak melekat( ini kena pandai kalau tidak tak keras).
 
Masukkan ke dalam tray dan ratakan sampai padat. Bila sejuk boleh dipotong.
 


 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 comment:

D'ZB USRATI PRODUK said...

tq. kerana resepi yg menarik. kandinya nampak kering. mcmn ya jd macm itu? Boleh tahan brp lama ya?