DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Tuesday, October 6, 2015

PAVAKKAI VADAI (VADAI SAYUR PERIA)

PAVAKKAI VADAI (VADAI SAYUR PERIA)

1 cawan (250ml) kacang dhal kadalai paruppu* di rendam selama 4-5 jam. Tuskan.

4 -5 tangkai chilie kering*

1 s/m jintan manis*

2 cm halia,cencang*

4 ulas bawang putih*

½ s/t serbuk kunyit*

250 gm sayur peria,buang biji dan hiris halus(panjang) basuh dan ramas. Tuskan dan rendam dalam air garam selama 1 jam. Lepas tu ramas dan buang air nya basuh lagi sekali. Ramas sekali lagi dan ketepikan

1 biji bawang besar,dihiris halus

3 tangkai daun kari,dihiris halus

1 s/m gula

Garam dan perasa secukup rasa

½ cawan tepung kacang kuda,atau secukup nya.

1.    Kisar dhal dengan bahan2 bertanda* jangan sampai lumat sangat dan jangan sampai kasar sangat dengan sedikit air.

2.    Campur dhal dengan daun kari,bawang,gula dan perasa gaul rata. Lepas tu masukkan tepung kacang kuda sedikit demi sedikit hingga adnan boleh di bentu ( jangan masuk banyak sangat tepung kacang kuda tu )

3.    Rasa dulu sebelum masuk garam kacau rata dan bentukan seperti vadai. Panaskan minyak dan goreng hingga masak.

Nota: Kadalai parupu boleh di beli di kedai runcit india. Kacang dhal ini nampak macam kacang dhal bisa yer tapi kacang dhal ini tak sedap di masak kari. 
No comments: