DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Wednesday, July 6, 2016

LOMPAT TIKAM




LOMPAT TIKAM

(A)

100 gm tepung beras
30 gm tepung gandum
2 cawan air daun pandan,hiris 6 helai daun pandan dan blend dengan sedikit air.
2 s/m gula
¼ s/t air abu
Sedikit warna hijau

(B)

Bahan sos:

500 ml santan pekat
3 s/m tepung jagung
Garam secukup rasa

(C )

Bahan air gula:

300 gm gula merah
100 gm gula
200 ml air
2 helai daun pandan

Pulut

1 cawan pulut,rendam 2-3 jam
Sedikit warna merah dan kuning
Secubit garam
Air secukup nya

1.    Campurkan semua bahan A dan masak atas api yang kecil hingga menjadi kental. Sapu acuan kuih ayu dangan minyak dan masakkan adunan kedalam nya dan kukus hingga masak. Bila sudah sejuk baru kelaurkan isi nya.

2.    Campurkan semua bahan B dan kacau rata dan masak dengan api yang kecil hingga pekat.

3.    Campurkan semua bahan dalam periuk dan masak hingga gula larut. Tapiskan .

4.    Kukus pulut sampai masak dan bagi 2 I di warnakan merah dan satu lagi di warnakan kuning.
 






1 comment:

BrokenAngelz Angelz said...

Resepi yg sangat simple...tp cara psembahan hidangan sangat kreatif...terbaik.