DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Wednesday, August 31, 2016

BINGKA UBI KAYUBINGKA UBI KAYU

1 kg ubi kayu,bersih dan dipotong kecil2.

11/2 cawan air

350 gm santan pekat

250 gm gula,atau secukup rasa

2 biji telur,dipukul

2 s/m ghee

2 cubit garam

1.    Blend ubi dengan air sampai lumat tapi jangan lumat sangat. Masuk kedalam kain muslin dan perah keluar air nya kedalam bekas dan bairkan selama 15 mint. Tuangkan air yang di atas dan ambil pati nya.

2.    Dalam bekas lain campurkan ubi,pati ubi,telur,gula,garam,santan dan ghee gaul sebati.grease tin 4 segi 18cm dengan ghee.tuankan batter kedalam tin.

3.    Panaskan oven 180c dan bakar selam 1 jam atau pun sampai masak. Biarkan betul2 sejuk baru potong.  Hidang dengan teh atau pun kopi.

Nota: Oven saya buat hal last minit itu yang tak berapa garing diatas tu.

 No comments: