Monday, November 14, 2016

VARUVAL PISANG MUDA



VARUVAL PISANG MUDA

4 biji pisang muda,dipotong 2 dan rebus hingga masak tapi jangan masak hingga lembik. Sejukkan dan potong cube.

1 s/m serbuk chilie

1 s/m serbuk ketumbar

1 s/t serbuk kunyit

1 s/t serbuk jintan manis

1/8 s/t serbuk asafetida

Garam secukup rasa

1 s/t biji sawi

1 s/t ulutham paruppu

1 s/t jintan manis

3 tangkai daun kari

5-6 s/m minyak

1.    Panaskan minyak dan masukkan biji sawi,jintan manis,ulutham paruppu  dan kacau rata.

2.    Masukkan semua bahan serbuk dan daun kari kacau rata dan masuk sedikit air masuk garam kacau rata bila dah naik minyak masuk pisang dan kacau rata.

3.    Kacau dan goreng hingga kering. Hidangkan  dengan nasi





4 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Hai tuan. Menarik menu ini. Saya memang penggemar pisang. Tak kisah masak macamana pasti suka. Tapi kami orang Melayu kurang kenal dengan bahan asafoetida. Boleh tak tuan kongsikan macamana rupanya & di mana boleh dapatkannya? Yang paling penting adakah ia halal? diperbuat dari apa ye asafoetida. Saya selalu jumpa bahan ini dalam resepi2 masakan India. Terima kasih ye.

Thyaga Rajan said...

Terima kasih banyak2 ya…saya tak sangka yang awak yang famous ini boleh sampai ke blog saya yang tak berapa ini. Asafoetida ini 100% halal pasal dia getah pokok. Lagi pun dia diguna dalam banyakkan masakkan muslim di India. Orang india guna asafoetida ini dalam masakkan untuk “buang angin” macam kacang dhal tu banyak angin dan juga sayur2 yang ada angin. Asafoetida ini bau dia busuk jadi kena pakai sedikit jer. Bila kita orang india bila masak rasam kita mesti masuk benda. Asafoetida boleh dibeli di kedai runcit orang india dia dalam botol ( serbuk) dan ada juga yang keras macam batu.
Kalau tak salah orang melayu panggil inggu. https://en.wikipedia.org/wiki/Asafoetida

Adam said...

I'll try yours.
Thanks.

Unknown said...

Hi sir..sy nak tnya pisang muda tu pisang ape jenis pun bole dibuat masak varuval ke?