DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Saturday, February 4, 2017

CHIROTI( KUIH TIRAM )



CHIROTI( KUIH TIRAM )

220 gm tepung gandum,diayak

20 gm ghee,cair

¼ s/t garam

Minyak untuk goreng

Untuk pes:

½ cawan tepung beras

Ghee, cair

Tuangkan minyak sapi ke dalam tepung beras dan campur menjadi pes.

¼ cawan gula

1 s/t serbuk buah pelaga

Kisar gula dan campur dengan serbuk buah pelaga.

Kacang pistachios,cencang,jika suka.

1.    Satukan tepung,garam dan ghee dan gaul hingga sebati. Tuangkan air sedikit demi sedikit dan gaul menjadi doh yang sedikit keras dan licin dan senang diuli. Ketepikan selama 1 jam tutup dengan kain basah.

2.    Bagai doh kepada 6 bahagian dan uli doh menjadi nipis. Sapu dengan pes dan atur. Gulung kemas dan potong kepada 12 bahagian.

3.    Uli dan goreng hingga menjadi kekuningan dan tuskan dan biarkan sejuk. Bila sejuk tabur dengan gula dan kacang pistachious. Simpan dalam bekas kedap udara.




No comments: